menu

WEBINAR 7.7.2022.

Koje su vaše obveze u pogledu društveno odgovornog poslovanja? Jeste li u svoje poslovanje implementirali zaštitu prijavitelja nepravilnosti?

Inovativnost poduzeća i njegova sposobnost prilagodbe tehnološkim i društvenim promjenama predstavlja jedan od glavnih preduvjeta konkuretnosti i dugoročnog opstanka tvrtke. Društveno odgovorno poslovanje (DOP) je noviji koncept je koji se zasniva na brizi korporativnog sektora za svoj utjecaj na društvo i okoliš. Time dobri poslovni rezultati prestaju biti jedinim mjerilom za vrednovanje uspješnosti tvrtke. Može se reći da je uspješna ona tvrtka koja ujednačeno vodi računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, a DOP predstavlja poslovni model i način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran način.

O DOP-u govorimo kada neka tvrtka, iznad strogo zakonom propisanih obaveza, integrira brigu za okoliš i društvo u sustav donošenja odluka. Praksa društvene odgovornosti poduzeća razvila se u posljednjih desetak godina. Tomu je doprinijelo više čimbenika: globalizacija, razvoj informacijskih tehnologija, bolja organiziranost civilnog sektora, bolje obrazovani potrošači i osvještenije građanstvo, rast potražnje za socijalno osjetljivim investicijama.

Društvena odgovornost je jedno od najsnažnijih oruđa u izgradnji brandova, koji su u današnjoj ekonomiji možda i najvrjednija imovina svakog poduzeća. Povezivanje branda s društveno odgovornim ponašanjem i s korišću za društvo pozitivno utječe na prodaju i na vjernost kupaca. Zadovoljstvo zaposlenika je jedna od ključnih komparativnih koristi koju ostvaruje društveno odgovorno poduzeće.

Vezano za drušveno osviješteno i odgovorno poslovanje je zaštita prijavitelja nepravilnosti.  Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (zvan i Zakon o zviždačima) je donesen s ciljem jačanja svijesti i poticanja građana na prijavljivanje nepravilnosti o kojima imaju saznanja, a povezani su s obavljanjem poslova kod poslodavca.

Poslodavac koji zapošljava najmanje 50 radnika mora imati uspostavljen sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti. Poslodavci koji zapošljavaju manje od 50 radnika mogu imati uspostavljen sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, a određene kategorije  moraju uspostaviti sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti neovisno o broju zaposlenih.

Poslodavac će općim aktom urediti postupak unutarnjeg prijavljivanja i postupak imenovanja povjerljive osobe i njezina zamjenika. Ove informacije moraju biti lako dostupne, razumljive i učinkovite u svrhu poticanja prvenstvenog korištenja sustava unutarnjeg prijavljivanja.

Poslodavci, među kojima su i tijela javne vlasti dužni su donijeti opći akt kojim se uređuje postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti do 23.06.2022.

Educirajte se o tome koje su prednosti društveno odgovornog poslovanja te postoje li za vas obveze (i koristi) u tom području.

Na specijalističkoj edukaciji polaznici će imati priliku upoznati se s osnovama društveno odgovornog poslovanja te proći kroz osnovne korake pokretanja društvenog poduzeća i uvođenja principa društveno odgovornog poslovanja u postojeća poduzeća, sve uz praktične primjere koje izlažu pravnici s višegodišnjim iskustvom u savjetovanju poduzetnika.

O webinaru

Datum održavanja: 7.7.2022. (utorak)

Vrijeme održavanja: od 10:00 do 12:00 sati

Lokacija: Online

Kotizacija: 132,72 EUR | 1.000,00 kn + PDV

Što ćete saznati na webinaru

 • • Što se smatra društveno odgovornim poslovanjem
  • Što je korporacijska društvena odgovornost
  • Standard društvene odgovornosti poduzeća
  • Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i iz svijeta
  • Raspoloživost EU potpora za realizaciju društveno odgovornog poslovanja
  • Odnos prema zaposlenicima, kupcima i dobavljačima
  • Odnos prema konkurenciji i okolišu
  • Jeste li obveznik Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti
  • Što se sve može prijaviti i koje su moguće posljedice
  • Koje su temeljne obveze prema Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti
  • Kako pravilno provesti zaštitu prijavitelja nepravilnosti

Tehnički uvjeti

 • Internetska veza, instalirana Zoom aplikacija na mobilnom uređaju, računalu ili tabletu, praćenje webinara uz pomoć slušalica, dostaviti točnu e-mail adresu na koju će biti poslana pozivnica.
  Pozivnica na webinar će biti poslana jedan dan prije početka edukacije.

Prijavite se za kupnju snimke webinara

[thrive_leads id=’1613′]

Hire a team of experts

Outsource your medical, pharma, sales and regulatory issues to a team of local experts and reap the rewards

 

Schedule a call to discuss your situation